Les 17

 

Dit is het einderesultaat:

Ik heb dit plaatje gebruikt:

Open je plaatje in psp.

1: Open een nieuwe afbeelding van 400x400 pixels met transparante achtergrond. Neem dan je selectiegereedschap en zet de isntellingen op rechthoek, 0 doezelen en anti-alias aangevinkt. Teken daarna een rechthoek van 150x200 pixels. Zet daarna je selectiegereedschap op circel en zet je curcor precies in het midden op de bovenste lijn van je rechthoek en trek met de shift toets ingedrukt een circel tot dat de buiten kant van de circel de hoekan van de rechthoek raken.

2: Neem nu je emmertje en vul de selectie met een leuk kleurtje of een patroon. Ik heb voor het hout patroon gekozen. Dan ga je naar je lagen palet en dupliceer je deze laag. Zet de onderste laag uit door op het brilletje te klikken. Dan selecties/wijzigen/inkrimpen (selections/modify/contract) Doe dit met 5 pixels en daarna delete. Selecties/omkeren (selections/invert) Selecties/zweevend (selections/floating) Nu is je rand geselecteerd en kan je er een afshuining naar binnen (inner bevel) toepassen. Niets selecteren.

3: Voeg een nieuwe laag toe en trek deze in je lagen palet tot onder de bovenste laag. Neem nu je potloodje en zet de instelling in je gereedschapsopties (tooloptions) 1 lijn, dikte 5 en alleen anti-alias aangevinkt. Zet je voorgrond kleur op dezelfde kleur of patroon als de omtrek van het raam. Trek nu precies in het midden van het raam van de bovenkant naar de onderkant een lijn en teken er ook 2 overdwars. Doe daarna de zelfde afschuining naar binnen als met de omtrek. Daarna zichtbare lagen samenvoegen.

4: Ga naar je palet lagen en zet de bovenste laag uit en maak de onderste laag actief. Neem je selectie gereedschap en zet hem op rechthoek, 0 doezelen en anti-alias aangevinkt. Trek nu een rechthoek van midden boven tot minder onder, zodat de ene helft van je plaatje geselcteerd is. Zorg dat hij precies door het midden loopt. Druk daarna op delete en niets selecteren. Nu heb je nog een half plaatje. Dit worden de luiken.

5: Neem je toverstafje en klik in het transparante gedeelte. daarna selectie/omkeren (selection/invert) Dan de selectie inkrimpen met 5 pixels. Selectie/omkeren selectie/zwevend (Selectieon/invert selection/floating) Voeg weer dezelfde afschuining naar binnen toe. Niets selecteren. klik in het transparante gedeelte. daarna selectie/omkeren (selection/invert) Dan de selectie inkrimpen met 5 pixels. Ga dan naar effecten/textuur/lamellen (effects/texture/blinds)

Niets selecteren.

6: Neem je vervormingsgereedschap en duw bij het middelste blokje van de langste kant het luik iets naar binnen. Daarna trek je de punt links onder met de ctrl toets inegdrukt iets naar bendenen.

7: Dupliceer deze laag in je palet lagen en spiegel hem. Zet daarna in je palet lagen de samengevoegde laag weer aan. Schuif met je verschuivingsgereedschap de twee luiken op hun plaats (let op de je de luiken wel aan de juiste zijde zet dus ronde kant tegen het raam en rechte kan naar buiten zodat de luiken optisch gezien nog kunnen sluiten) en dan zichtbare lagen samenvoegen. je kan hem nu als tube of psp bestand opslaan om hem vaker te kunnen gebruiken.

8: neem je toverstafje en klik met je shift toets ingedrukt in alle open delen van het raam. slectie/wijzigen/uitbreiden (selections/modify/expand) met 2 pixels. Voeg daarna een nieuwe laag toe en trek die tot onder de samengevoegde laag. Kopieer nu je plaatje dat je achter het raam wilt hebben en plak deze binnen de selectie. Selectie opheffen en zichtbare lagen samenvoegen. Je kan er nu nog een achtergrond bij doen of hem opslaan als gif door hem te exporteren als gif.

 


 

-hugs-

Jac