Les 10

 

Voor deze les hebben we het xenofex filter nodig.

Dit is het eind reseultaat:

Dit plaatje heb ik gebruikt:

1: Open een plaatje in psp. Gewoon een plaatje dat jij mooi vind. Ik heb voor bovenstaande gekozen.

 

2: Ga naar effecten/insteekfilters/xenofex/puzzle (effects/plugins/xenofex/puzzle) Ik heb de volgende isntellingen gebruikt, maar die moet je wat aanpassen aan de hand van je plaatje. Dus op het langere gedeelte van je plaatje meer puzzelstukjes.

Nu zie ja dat je plaatje in een puzzel is veranderd.

 

3: Neem nu je lasso gereedschap en zet de instellingen bij je opties voor gereedschap (tool options) van punt tot punt (point to point) doezelen 0 en anti-alias aangevinkt.

 

4: Nu ga je met je lasso gereedschap een puzzelstukje uitknippen. Dit doe je door met je linker muisknop stukje voor stukje op de lijn van een puzzelstukje te klikken, zo dat je het hele puzzelstukje rond gaat. Ben je rond dan klik je op je rechtermuisknop en zie je dat dat stukje geselecteerd is.

 

5: Zet je achtergrond kleur zwart of een andere kleur naar wens. En dan klik je boven in de balk op het schaartje en weg is je stukje. Ga nu naar effecten/3d/gestanst (effects/3d/cut out) En gebruik de volgende instellingen:

6: Hef de selectie nu op. Klik daarna met je rechtermuisknop in de afbeelding en kies plakken als nieuwe selectie (past as new selection) Schuif nu het puzzelstukje naar de plek waar jij hem hebben wilt.

 

7: Ga naar effecten/3d/slag schaduw (effects/3d/drop shadow) en gebruik de volgende instellingen:

8: We gaan nu het stukje roteren, dat doe je bij afbeelding/roteren (image/rotate) doe dit met 18% links om. dan kan je de selectie weer opheffen.

 

9: Al wil je nog een stukje uitknippen, volg dan de bovenstaande stappen nog een keer. Van stap 3 t/m 8. Al ben je tevrede over de hoeveel heid stukjes, ga je een rand toevoegen. Zet je achtergrond kleur op de kleur die je wilt. Ga dan naar afbeelding/randentoevoegen (image/add boreders) en voeg een rand van 10 tot 15 pixels toe. Je kan als je wil hier nog een afschuinen naar binnen (inner bevel) over heen gooien en eventueel schaduw toevoegen.

 


 

-hugs-

Jac